Fifa 23

Fifa 23 review

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

De Scholen zijn weer begonnen, de zomer zit er zo’n beetje op. Dus steeds vaker gaan mensen binnen zitten & zoeken ze de Xbox of Playstation wat vaker op.

Het is weer de tijd van het jaar dat de nieuwe spellen weer uitkomen. Zo ook weer een nieuwe fifa die dit najaar uitkomt. Hier bij gamemaniak praten we je bij wat betreft alle nieuwe features, en wat onze bevindingen zijn van deze nieuwe & tevens ook laatste Fifa editie. Is het het waard fifa 23 te kopen, of toch maar links laten liggen dit jaar?

De scheiding tussen Fifa en EA Sports

Sinds jaar en dag brengt EA sports haar jaarlijkse Fifa game uit in september of oktober. Hoewel het principe elk jaar een beetje hetzelfde is zijn er toch altijd weer wat nieuwe features. Het ene jaar is het bijvoorbeeld gamemodes als Volta of the Journey die uitkomen & de miljoenen Fifa spelers iets verfrissends geven. Op het moment dat de Franchise het nodig heeft. Echter is dit de laatste Fifa game die EA Sports zal maken die de naam Fifa mag dragen. Daar waar de samenwerking met de Fifa stopt & Fifa als organisatie haar eigen game zal gaan maken. Fifa vond dat EA Sports niet meer aan de verwachtingen voldeed, dus werd er besloten de wegen te scheiden.

Fifa 23 kopen

Door de recente verloren rechten van de Italiaanse serie A & van onder andere de Braziliaanse competitie heeft dit daar zeker aan bijgedragen. Organisatie Fifa vind dat EA Sports hier meer moeite voor het moeten doen. Dit alles zorgt er wellicht voor dat we hoge verwachtingen mogen hebben van deze Fifa 23, EA Sports zal nog één keer willen laten zien met vernieuwingen kunnen & gaan te komen door een strakke game op de markt te gaan brengen. De Fifa als organisatie zal dus binnen een aantal jaar een eigen game gaan uitbrengen & daarmee gelijk de concurrent gaan worden van EA sports.

Nieuwe features

Om gamers elk jaar te kunnen behouden moet er dus bij de nieuwe Fifa toch wat kleine vernieuwingen worden aangebracht. Hoewel je een voetbalspel moeilijk compleet kan veranderen hebben ze bij EA sports dit jaar zeker wel hun uiterste best gedaan. Zo hebben we voor het eerst in de gehele Fifa franchise competitie voetbal van vrouwen competities. Maar ook het wereldkampioenschap vrouwen dat volgend jaar in Nieuw Zeeland gaat worden gehouden. Vrouwenvoetbal is enorm groeiende, dus het hing al een tijdje in de lucht maar hier is dan eindelijk de langverwachte feature. Zoals elk jaar beloofd EA Sports ook ditmaal weer verbeterde spelers intelligentie. Er valt wel door de jaren heen een langzame stijgende lijn hierin te Zien. Maar niet zo sterk als hier beweerd wordt. Zoals elkaar jaar zal de gameplay wennen zijn wat goed werkt & wat niet, ook zal het even duren totdat de game redelijk in balans zal zijn.

Andere manier van dribbelen

Het dribbelen is flink op de schop gegaan. Zo kunnen sommige spelers explosief versnellen en verdedigers uitspelen, terwijl andere juist over een grotere afstand op stoom komen en zo een hogere topsnelheid kunnen ontwikkelen. Om dit te counteren, assisteert machinelearning ook aan de verdedigende kant. De feature moet de digitale spelers slimmer laten meelopen met aanvallers en helpen op het juiste moment in te grijpen. Als dit goed werkt, moet je zien dat spelers snelle aanvallers meer ruimte geven, om niet zomaar voorbij gesprint te kunnen worden. Ze zouden dan een poging moeten doen om de bal te veroveren als daarvoor een kans komt, maar anders vooral ruimten moeten afdekken. Dat laatste vindt de kunstmatige intelligentie in FIFA doorgaans lastig, dus dat zou een aardige verbetering zijn.

Nieuwe competities

Uiteraard zal ook het WK voor mannen naar Fifa 23 komen inclusief alle stadions in Qatar waar gespeeld zal worden! Tijdens het spelen van je carriere zal je dus in je eerste seizoen al het WK gaan spelen. Dit is gelijk een mooi bruggetje naar de vernieuwde career mode features. Namelijk kan je in Fifa 23 naast het maken van een eigen manager ook als een bestaande manager gaan coachen. Ook word onder andere nog een competitie uit Engeland toegevoegd. Het 5de niveau wel te verstaan! Zo word het nog meer de lamme tegen de blinde. Dit was een veel gevraagde feature & gaat dus eindelijk worden toegevoegd! Echter vergelijken met andere gamemodes zoals Ultimate team zijn de vernieuwingen voor de career mode vaak schaars aangezien het verdienmodel van EA Sports op Ultimate team gebaseerd is. Wel moeten we eerlijk zijn dat dat juist de reden is dat veel spelers het zullen gaan aanschaffen, statistisch gezien speelt merendeel van de spelers Fifa voor de gamemode ultimate team.

Goed nieuws voor Nederland!

Wij als Nederlanders vinden het vanzelfsprekend prachtig wanneer er aan onze vaderlandse Eredivisie word gedacht. In Fifa 23 komt er namelijk een stadion bij uit onze competitie. Niet langer hoeft er dus alleen maar gespeeld te worden in de Johan Cruijff ArenA als enige identieke stadion. EA sports heeft besloten het Philips stadion aan Fifa 23 toe te voegen, dat is voor de carriere sfeer dus een uitstekende toevoeging. Naast dit stadion zullen ook Stadio Olympico van de clubs uit Rome. Ook de WK stadions van Qatar worden aan de nieuwste editie worden toegevoegd. Het is weleens waar nog niks vergeleken met de Engelse, Duitse & Spaanse competities kwa stadions. Maar het is in ieder geval alvast een goed begin! Nu alleen nog De Kuip als toevoeging voor de bekerfinales, dat zou de sfeer van een bekerfinale helemaal compleet maken.

Conclusie

Als jij een geboren voetbalgek bent & geen genoeg kunt krijgen van voetbalspellen. Dan kan Fifa 23 uiteraard niet ontbreken in jouw collectie. Er zitten genoeg verfrissende features in, waardoor je vooral zoals dat in het begin gaat genoeg speelplezier eraan zult gaan beleven. Met de vernieuwingen in de carriere, maar ook in de gameplay valt er genoeg te ontdekken dit jaar. Mocht dat nog niet genoeg zijn, is er altijd nog tijd om te gaan spelen voor de nieuwe Icons die aan ultimate team worden toegevoegd dit jaar. Ben jij iemand die het elk jaar toch een beetje meer van hetzelfde vindt, alleen met iets andere teams? Dan zul je je zeker wel in het begin vermaken, maar naar verloop van tijd zul je hem dan waarschijnlijk links laten liggen. Fifa 23 is dan geen game waar je grafische of technische hoogstandjes van hoeft te verwachten. Het is vooral gefocust op de gameplay. Met wat vernieuwde features in het klassieke fifa jasje zoals je dat gewend bent van door de jaren heen. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.